dimarts, 23 de novembre del 2010

Gent valenta


El lema d'Esquerra per aquestes eleccions al nostre Parlament és més entenedor que mai, una declaració d’intencions i un reconeixement al que som: ‘Gent Valenta’. Els homes i les dones que votem ERC, som agosarats per definició, perquè som els que estem disposats a nedar a contracorrent, a saltar la paret; som els que hem pres i prendrem decisions difícils pensant en el país i en la seva gent, com ha de ser, i no en interessos particulars o partidistes, com d’altres. I perquè, per damunt de tot, volem canviar l’estat de la qüestió: passar de ser una regió espanyola a esdevenir un Estat Català dins la Unió Europea, deixar de pertànyer a una monarquia casposa a conformar una República radicalment democràtica i amb el màxim de justícia social.
En els darrers 7 anys al govern, ERC ha aconseguit avenços molt valuosos: una Llei d'Educació que blinda el model d’escola catalana i la immersió lingüística, una Llei del Cinema que ens dona l’oportunitat de poder visionar pel•lícules en la nostra llengua, la Llei de Vegueries amb el que posem fil a l'agulla en la substitució de les províncies, la Llei d'Acollida, la Llei de Polítiques de Joventut, hem multiplicat la inversió en serveis socials i hem iniciat una política exterior desacomplexada amb l'obertura de delegacions catalanes a algunes de les ciutats més importants del món i el reconeixement internacional de 20 noves seleccions esportives. Per no parlar de la reforma de l'Estatut que es posa en marxa gràcies a Esquerra i que ha permès posar de manifest que l'autonomisme és un carreró sense sortida.
Una altra raó per votar ERC és per superar més ràpidament crisis econòmiques com la que estem patint: estudis econòmics internacionals, determinen que els estats petits tenen més flexibilitat i agilitat per moure's en un entorn global. La independència permetrà que els nostres ciutadans puguin prosperar i remuntar més àgilment la crisi econòmica tot deslliurant-nos del llast que suposa per a Catalunya aportar més del 9% del PIB cada any a Espanya en forma de dèficit fiscal; però també, per prendre les nostres pròpies decisions, més ben enfocades a resoldre els problemes que tenim, que són diferents a altres zones.
El 30 de maig passat, més de 22.000 sabadellencs votàvem sí a superar el marc autonomista. Ara cal donar suport al partit que planteja una consulta en clau democràtica per aconseguir-ho. El dret a decidir no pot ser una discussió eterna. Els drets ho són quan s'exerceixen i si ERC és forta i decisiva hi haurà consulta a la pròxima legislatura. Impossible? Cal recordar que ningú, excepte ERC, volia un nou estatut i al final va ser aprovat. (tot i que ‘l’Estatut retallat’ no és el que volíem la immensa majoria, és clar). Cal recordar que fins ara només ERC demanava el Concert Econòmic. Ara CiU diu que s’hi suma, ens n'alegrem perquè incorporen un compromís que és nostre des de fa vint anys. Pel futur immediat, hem d’aconseguir un sistema de finançament com el que ja disposen al País Basc. Per cert, allà ni el PSOE ni el PP que governen junts -si fa no fa, com a Sabadell- no hi renuncien... deu ser perquè és bo per la ciutadania basca, oi?
I per últim, una raó d’orgull nacional: no podem arriscar-nos a que un partit dretà, xenòfob i espanyolista com el PP sigui la tercera força més votada en les Eleccions catalanes. La divisió del vot pot fer que en un moment en què hi ha més persones que mai al nostre país que ens declarem partidàries d’un Estat propi hi hagi menys diputats independentistes. ERC és el vot útil per avançar cap a l’Estat propi, és l’única opció independentista que en totes les enquestes té una representació assegurada i l’única que pot plantar cara a la crisi des d’opcions progressistes, amb força i amb les mans lliures respecte a les multinacionals i les empreses especuladores.
Valents i valentes, cal seguir caminant sense aturador... com en Joan, sense por.
(Article publicat Diari Sabadell, 23/11/2010)